Kami menguji kursus HIIT. Kelengkungan kepada tulang, kami bersedia untuk mentafsirkan trend kardio dan kecergasan ini yang menimbulkan lebih banyak sukan. HIIT jalan, Jack!

Apa itu HIIT?

HIIT bukan sukan sendiri. Ia adalah teknik latihan yang dikonseptualisasikan oleh Izumi Tabata, seorang guru Jepun. Oleh itu, Protokol Tabata, bentuk HIIT yang paling terkenal, yang terdiri daripada seli lapan kali usaha maksimum 20 detik dan pemulihan 10 saat, untuk latihan intensif hanya 4 minit.

Dalam bahasa Perancis, Latihan Intensiti Tinggi diterjemahkan kepada "latihan jarak intensiti tinggi". Prinsip: sesi pendek, maksimum 30 hingga 45 minit, di mana kita mengekalkan usaha yang berterusan, diselaraskan dengan puncak pada keamatan yang sangat tinggi.

Ia seperti berjalan dalam pecahan, tetapi digunakan untuk semua sukan. Kita boleh melakukan sesi HIIT berenang, kardio, berbasikal, bina badan ... Crossfit juga merupakan bentuk HIIT.

HIIT: Kenapa latihan kurang berkesan?

"HIIT adalah sukan yang sempurna untuk orang yang bekerja berjam-jam di pejabat dan tidak mempunyai masa untuk latihan latihan berat biasa," kata jurulatih Tom Rivet. dbertahun-tahun dewan sukan Paris Front de Seine.

Tetapi bagaimanakah mesyuarat yang cukup sedemikian?

Pertama, kerana kepelbagaian pergerakan: "HIIT adalah satu siri pergerakan lengkap yang mencukupi semua otot-otot badan sekaligus, tidak seperti mesin otot, di mana otot oleh otot bekerja", menerangkan rivet.

Kemudian, terima kasih kepadakesan afterburn. HIIT begitu sengit sehingga membantu mempercepat metabolisme basal sehingga 24 jam selepas latihan. Tubuh terus membakar kalori dengan baik selepas sesi itu pulih.Bagaimanakah sesi bina badan HIIT? Kami menguji!

Untuk mengetahui cara menggunakannya HIIT untuk tetulang otot, kami pergi untuk menguji kursus HIIT Force of the Front de Seine.

Sebelum anda memulakan, letakkan sensor denyutan di sekitar dada anda. Nadi kami muncul di bawah nama kami di skrin yang menghadap ke bilik. Matlamat: untuk memastikan bahawa kita berada dalam "merah". #PasdeTriche

Selepas sepuluh minit untuk mengulangi pergerakan untuk memastikan untuk mencapai mereka, kami memulakan 30 minit pada keamatan yang tinggi. Mengenai program itu, siri jelaga tumit, squats dengan berat, dibuang bahu, pam, pendaki dan celah.

Setiap kali, kita mengulangi gerakan untuk kira-kira 1m30 sebelum bergerak ke seterusnya. Dijanjikan, ia lembap.

yang latihan perut mengumumkan kemunculan ketibaan yang semakin dekat.

Berapa kali seminggu anda perlu melakukan HIIT untuk mendapatkan otot?

HIIT sahaja tidak cukup untuk membina otot. "Latihan HIIT perlu menjadi sebahagian daripada sesi latihan rutin dan latihan sukan biasa," kata Rivet.

Sekiranya kita melakukan 5 sesi sukan setiap minggu misalnya, jurulatih menasihati 2 sesi HIIT.

Apabila kita mula, kita boleh berpuas hati dengan sesi HIIT yang digabungkan dengan a sesi bina badan. Oleh itu, seseorang berfungsi dengan berkesan kardio dan tetulang otot.

Pemula di HIIT: langkah berjaga-jaga untuk diambil

Pada mulanya, Professor Tabata membayangkan HIIT untuk meningkatkan prestasi pasukan skating kelajuan Olimpik Jepun.

Begitu juga dengan HIIT yang disarankan untuk rata-rata olah raga kita? Untuk jurulatih Tom Rivet, ya!

"Jika seorang pemula melancarkan a Sesi HIIT di rumah dengan video, dia menjalankan risiko kecederaan. Tetapi dengan jurulatih, kita menyesuaikan beban dan keamatan untuk setiap kes dan tidak ada bahaya, "katanya.

Pendek kata, melainkan jika kontraindikasi doktor, semua orang boleh melakukan HIIT.

Di manakah kita pergi?