Diilhamkan oleh metafisika Tao dan dibentuk oleh arus falsafah dan rohani yang berlainan (terutama kosmologi Yin dan Yang), Qi Gong adalah seni yang bertenaga berdasarkan penguasaan tenaga vital. Ia menggabungkan latihan fizikal dan sains bernafas. Mengenai program sesi Qi Gong, penggantian gerakan perlahan, latihan pernafasan dan tumpuan ... Untuk menikmati, pada saat ketibaan, banyak manfaat dari disiplin energetik ini pada tubuh dan pikiran!

Apa itu Qi Gong?
Qi Gong (dari bahasa Cina "qi", yang bermaksud "tenaga", dan "gong", yang boleh diterjemahkan sebagai "latihan" atau "tujuan yang dikehendaki") adalah disiplin Cina berusia seribu tahun berdasarkan kerja dan penguasaan. tenaga.
Matlamatnya? Meningkatkan peredaran tenaga dalam badan, dengan gerakan gimnastik lembut. Qi Gong adalah cara mengekalkan kesihatan seseorang, sambil mencapai keadaan tenang dalaman. Terdapat pelbagai bentuk Qi Gong: Don Gong, Qi Gong dinamik; Zhuang Gong, Qi Gong statik, Jing Gong, Qi Gong meditasi ... Semua kaedah ini bertindak baik pada badan dan minda.

Disiplin ini terdiri daripada satu set amalan bertenaga yang matlamat utama adalah pemenuhan peribadi dan keharmonian antara badan dan minda. Terdapat ratusan kaedah Qi Gong di China, tetapi semua menggabungkan kerja badan (xing ti), bekerja pada pernafasan (hu xi) dan latihan konsentrasi (yi ni). Oleh itu, Qi Gong bertindak pada kedua-dua badan (jing), tenaga (qi) dan semangat (shen). Amalan Qi Gong merosakkan tiga fasa: satu bermula dengan belajar meletakkan badan seseorang dan menguasai postur. Kemudian, kami bekerja lebih khusus dengan pernafasan, dengan menemui khususnya cara "memperolehi perakaran" dan memperkuat keupayaan kepekatannya.

Akhirnya, peringkat ketiga memberi tumpuan lebih kepada peredaran Qi itu sendiri. Boleh diakses oleh semua, tanpa kontraindikasi, Qi Gong diamalkan di semua peringkat umur, bersendirian atau dengan guru. Walau bagaimanapun, wanita hamil akan mengelakkan melakukan senaman yang paling banyak. Sesi berlangsung secara purata dari 45 minit hingga 1:30. Kami mengesyorkan sekurang-kurangnya 2 hingga 3 sesi seminggu.

Sejarah ringkas Qi Gong
Qi Gong dibangun pada abad ke-5 di Shaolin Monastery oleh seorang sami yang bernama Bodhidharma. Yang terakhir ini dianggap sebagai pengasas Chan School, sebuah bentuk Buddhisme yang berpusat pada meditasi. Tanpa berhenti diamalkan selama berabad-abad, Qi Gong sedang mengalami ledakan baru di bawah pimpinan Liu Guizhen, kader Parti Komunis China, pada pertengahan abad kedua puluh. Diadopsi secara rasmi oleh parti, Qi Gong ditindas semasa Revolusi Kebudayaan Cina pada abad kedua puluh, tetapi amalannya terus berlanjut sebelum mengalami ledakan baru dan menyebar di Barat.

Permohonan Qi Gong
Dengan menggalakkan ketegangan ketegangan, Qi Gong sangat sesuai untuk mengurangkan tekanan dan melegakan kesakitan kronik, seperti sakit sendi atau sakit belakang. Ia juga membantu menguatkan sistem imun, mengurangkan perasaan keletihan, meningkatkan tidur, mengawal selera makan, menguatkan ingatan, mengembangkan kepekatan, menurunkan daya tarikan stres, meningkatkan keyakinan diri ... Dan, dengan baik Sudah tentu, Qi Gong dapat meningkatkan pernafasan dan fleksibiliti kerja, membantu untuk mengoksigasikan organ-organ yang lebih baik. Ciri-cirinya adalah perubatan seperti psikologi atau sukan (Qi Gong memungkinkan untuk mempersiapkan diri untuk usaha ini). Dengan meningkatkan peredaran nafas dalaman, terutamanya sepanjang meridian akupunktur, Qi Gong menenangkan badan dengan mendalam.